hits

En glad gutt og søstra til dophuet

Øivind Flagstad har vært på rocker'n i over 20 år og har Master i all mulig rus. Den streite søsteren Jeanette finner igjen den omsorgsfulle broren sin når han nyktrer seg. Klarer han å finne veien til det han nå ønsker seg mest: et vanlig liv?

Når man har driti seg ut og sprekki

 • Publisert: 15.04.2016, 23:31
 • Kategori: Blogg
 • Jeanette:
  Etter å ha holdt seg nykter i tre måneder, sprakk broder'n for litt siden. Den fredagskvelden hadde jeg både sengetøy, tallerkener, kopper, bestikk og mat i bilen som han skulle få. Hadde ikke fått tak i ham den ettermiddagen, og det ga meg en dårlig magefølelse. Kjørte av gårde likevel, hadde sendt sms i forkant som sa jeg var på vei og ringte ham mens jeg stod utenfor blokka hans. Han svarte med rar stemme, men lot meg komme inn. Jeg merket med en gang at noe var galt. Han var helt fjern, stod og svaia med en øl i hånda. Rusa på noe mer enn alkohol. Jeg klarte ikke å definere hva, men alt han sa og gjorde bidro til at jeg instinktivt trakk meg unna, både fysisk og mentalt. Min innebygde løgndetektor ga klare utslag, tingene han babla om ga ikke mening. Likevel, der og da klarte jeg ikke å konfrontere eller forsøke å stoppe ham.

  Fem dager med latterlige bullshit-sms'er som ikke hang på greip fulgte, før jeg fikk tak i ham igjen på telefonen. Han hadde driti i avtaler med både meg og mutter'n, og stemmen hans var relativt spak. Første han sa var «Fy faen, er det mulig å drite seg ut så jævlig.» «Jaja, sa jeg. Sånt skjer. Don't beat yourself up. Bra at du er tilbake igjen nå.» Han sukket lettet av min uvante reaksjon, og begynte å skravle i vei som han pleide. Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å slutte med noe som har vært en vane. Man må jo velge noe nytt når fristelsen byr seg. Og det er både vanskelig og krevende. Underveis må man nesten regne med noen sprekker.

  Vi møttes på Kaffebar'n på Kolbotn samme dag og han turte for første gang å være helt ærlig med meg.

  • OK, broder'n, hva kjørte du i deg da du sprakk i helga?
  • Først piller, så alkohol...
  • Hva slags piller?
  • Valium, blanda med rusbrus og øl. Så ga jeg faen...
  • Jeg merka at du var helt fjern, du var helt lost og jeg visste du kom til å tippe.

  Broder'n nikket og fortsatte lett:

  • ...så tok jeg imot kokain, og så etterpå så fikk jeg ordna meg amfetamin, og en type amfetamin til og så MDMA krystaller. Og detta var bare en liten sprekk. Vanligvis på andre sprekker har det vært mer greier og over enda flere dager.
  • Du sa til meg at du hadde drikki to-tre øl. Jeg visste jo at det bare var sprøyt.
  • Hahahahaaaa, sa jeg det? Herregud, så fjern.

  Før jeg dro hjem ville jeg bare tyne ham litt ekstra og dro frem iPhonen for å filme. Måtte bare prøve å få ham til å reflektere og se sitt eget mønster. Hva skjer i forkant av at han sprekker?


   

 • Publisert: 15.04.2016, 23:31
 • Kategori: Blogg
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Mariane

  17.04.2016 kl.23:58

  En sprekk er en sprekk. Jeg greier ikke å slutte å røyke en gang..... Står respekt av det du prøver å få til - stå på!

  Eva bettum

  18.04.2016 kl.12:04

  Til Øyvind-

  Du er en skikkelig flott fyr synes jeg. Når du er nykter tenker jeg at du er en ressursperson som kan hjelpe andre som sliter med rus. Stå på videre!

  Politiet

  27.04.2016 kl.23:01

  Fin blogg! imponert over hva du legger i bloggen og ærligheten!

  Jeanette og Øivind Flagstad

  28.04.2016 kl.23:17

  Tusen takk! Det er stas når lovens lange arm faktisk liker hva Øivind Flagstad foretar seg :)

  08.05.2016 kl.10:52

  Veldig fin blogg . Påminner meg om hvor viktig pårørende er og samtidig hvor vondt det er å stå så nær! Jeg heier på dere!

  Jeanette og Øivind Flagstad

  08.05.2016 kl.21:52

  Tusen takk for så fine ord. De varmer og gir ekstra energi! Det er dessverre mange av oss som må gjennom kamper, både som avhengige og pårørende. Håper med dette prosjektet at Øivind skal få større innsikt i seg selv, sitt mønster og hvordan han må handle for å komme seg ut av det. I tillegg er det et samfunnsviktig tema. Håper med innsikt i de harde realitetene at mange foreldre vil kunne fortelle/vise barna/ungdommene sine hvordan det faktisk kan gå hvis man prøver dop. Det er veldig lett å prøve, men for noen kan det bli omtrent umulig å slutte. Det er jo slett ikke alle som havner i Skippergata med sprøyte i armen. Det er mange nok som røyker hasj, drikker GHB eller drar hvitt pulver opp i nesa daglig. De synes ikke nødvendigvis så godt i samfunnet. Håper så inderlig at vi med dette kan få noen til å tenke seg så godt om at de vet hva de vil svare når muligheten til å prøve byr seg. For den kommer for utrolig mange. Det er kun spørsmål om tid. Vi har alle vårt, kjemper alle våre kamper, store som små. Derfor også så viktig å fokusere på det positive - så godt vi kan!

  Skriv en ny kommentar